Az MTSZ szolgáltató hálózata és a Természetjáró Kártya

2015. 10. 22., Szerző: Turista Magazin

Az Országos Kékkör mentén októbertől kedvezményes szállások, termékek és kikapcsolódási lehetőségek várják azokat, akik Természetjáró Kártyával a hátizsákjukban indulnak útnak. A szolgáltató hálózatról és a kártyáról Bogyó Andrással, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan jött létre a szolgáltatóhálózat?

A hálózatot az Országos Kékkör-fejlesztési projekt keretein belül hoztuk létre, a cél az OKK mentén elhelyezkedő öko- és kerékpáros turisztikai szolgáltatók összefogása volt. A feladatot egy közbeszerzési pályázat kapcsán a Multipont Zrt. és a Blueshine Kft. nyerte meg, amely szervezetek munkatársai közösen mérték fel, hogy a csatlakozók milyen minőségű szolgáltatást nyújtanak, mekkora kedvezményeket adnak. Kiindulásként 315 szolgáltatópontot kellett behozniuk a rendszerbe, de a cél a szolgáltatók számának folyamatos növelése.  A partnerek által nyújtott kedvezményeket a Természetjáró Kártyával rendelkező túrázók tudják igénybe venni.

kartyak

Milyen előnyökkel jár még a Természetjáró Kártya?

Amellett hogy gyönyörű az erdő, és nagyon szép helyeken járnak, a kártyabirtokosok információkat, tippeket is kapnak: van a közelben egy falatozó, fogadó, ahova érdemes betérni, nem messze találnak egy kilátót, egy szép arborétumot vagy kalandparkot, így színesebbé tehetik a túrájukat. Aki szeretne, Multipontokat is gyűjthet például a Mol-kutakon vagy a CBA-ban való vásárlással. A hálózat kiépítésének lényeges eleme volt a kerékpárospontok létrehozása, ebből több mint kétszáz lett az OKK nyomvonalán. Aki tehát kerékpárral túrázik, és rendelkezik kártyával, egyes szolgáltatópontoknál ingyen kikérheti az ott elhelyezett szerszámkészletet, amelyhez vödör és kefe is tartozik, így lemoshatja a biciklit, felpumpálhatja a kerekét, megjavíthatja a defektet. Azt tervezzük, hogy négy Turista Magazin is jár majd a kártyához, tehát a tulajdonos minden évszakban kap egyet. A lapban közzé fogjuk tenni az elfogadóhelyeket, amelyeket majd a weboldalon is meg lehet tekinteni. A Mol-kutakon a túrázók kedvezményt kaphatnak többek között a térképek, szendvicsek, zseblámpák, napszemüvegek árából. A MÁV-nál a teljes árú vonatjegy 20%-kal olcsóbban lesz kapható, és a START-kártyákból is adnak kedvezményt. Kiszámoltuk, hogy a Természetjáró Kártya ára akár két hétvége alatt megtérülhet. Célunk, hogy sok ezer embernek legyen ilyen kártyája, ami forgalomnövekedést eredményezhet a partnereknél. Szeretnénk az elhagyatottabb régiók, kisebb falvak fejlődéséhez hozzájárulni, elősegíteni a falusi turizmus fejlődését. A partnereknek különböző szolgáltatásokat nyújtunk, az egyik ilyen a megjelenés a TTRMap-ben, a Természetjárók Térinformatikai Rendszerében, amely egy online és mobilon működő túratervező program. A felhasználó itt már indulás előtt láthatja, hol vannak ezek a szolgáltatópontok, hol vehet igénybe kedvezményt, és ez alapján tervezheti meg az útvonalat. A partnerek megjelenhetnek a Turista Magazinban, illetve különböző rendezvényeinken is.

Kik csatlakoztak eddig?

Szálláshelyek, erdei szállások, tájházak, múzeumok, kilátók, arborétumok, erdei iskolák, kempingek, fürdők, kalandparkok, látogatóközpontok, kerékpárboltok, sportboltok, ajándékboltok, helyi kézművesek, kisvasutak, Tourinform-irodák, TDM-ek, vadasparkok – nagyon széles a csatlakozók köre, és folyamatosan bővül. A toborzásban a munkatársaink is részt vesznek, illetve a túrázók segítségére is számítunk. Ha találnak egy jó helyet, egy falusi fogadót vagy akár egy múzeumot, amelyet érdemes meglátogatni, akkor jelezhetik felénk.

termeszetjaro-kartyak-2

Hogyan lehet kártyát igényelni, illetve mennyibe kerül?

A szolgáltatóhálózat októbertől indul, igényelni is akkortól lehet, kizárólag online, a termeszetjarokartya.hu weboldalon. A fizetés is ezen a rendszeren keresztül történik majd, valamint bankkártya hiányában készpénzes vásárlásra is lehetőség van az MTSZ központjában. A felhasználó kap egy vouchert, amelyet ki lehet nyomtatni, és egy hónapig érvényes. Ezzel már rögtön igénybe lehet venni a szolgáltatásokat. A kártyát postán küldjük el egy hónapon belül. Egy évig lesz érvényes, a fordulónap március 31. A legelső kártyákat viszont, amelyeket most októberben lehet kiváltani, egészen 2017. március 31-ig lehet majd használni.

Mi a kártya használatának a módja?

Ha a szolgáltatónál van online kapcsolat, egy kártyaleolvasót és egy végponti szoftvert kap, így ott könnyedén „lecsippantható” a kártya, a rendszer pedig jelzi az érvényességet. Ez felgyorsítja és kényelmesebbé teszi a használatot. A partnerek több mint 70 százaléka rendelkezik ilyennel. Mi ez alapján figyeljük a forgalmi adatokat, amelyekből később leszűrhetjük, milyen fejlesztésekre van szükség a természetjárás terén. Tehát ez egy nagyon fontos visszajelzés. Azokon a pontokon, ahol nincs online kapcsolat, egy táblázatot töltenek ki, így kapunk információt, illetve ott magát a kártyát nézik meg, hogy rendben van-e az érvényességi idő.

Milyen fejlesztések várhatók a jövőben?

Szeretnénk majd, ha a kártyával különböző rendezvényekre is kedvezményes belépőt kaphatnának a birtokosok, illetve hogy olcsóbban és gyorsabban lehessen nevezni versenyeken, teljesítménytúrákon. Nagyon sok helyen kívánjuk népszerűsíteni a Természetjáró Kártyát, többek között turisztikai rendezvényeken. Tervezzük, hogy a hálózatot kiterjesztjük az egész országra, az összes turistaútra. Több ezer elfogadóhely a távlati cél. Szeretnénk, ha egy olyan természetjáró közösség jönne létre, amelyhez jó és érdemes tartozni, mert rengeteg előnnyel jár.